Stalin

Wie is Stalin?

Stalin was een Russische man. Zijn volledige naam is Jozef Stalin, soms ook Josif Vissarionovitsj of Josif Dzjoegasjvili. Stalin werd ook vaak de man van staal genoemd. Hij was een Russische staatsman. Stalin is geboren op 18 december 1878 in Georgië. De vader van Stalin heette Besarion Jughashvili, hij overleed op 25 augustus 1909. Besarion is 59 jaar geworden. De moeder van Stalin heette Ketevan Geladze, zij overleed op 4 juni 1937. Ze is 79 jaar geworden. Stalin had ook nog 2 broers: Georgy Jughashvili en Mikhail Jughashvili. Stalin overleed op 5 maart 1953 in Moskou, in Rusland.

Zijn afkomst was helemaal niet zo hoog als dat hij later werd. Hij was de zoon van een schoenmaker. Zijn vader moest hard werken om zijn gezin te onderhouden. Hij sloeg zijn vrouw en kinderen. Stalin was de enige van de 3 kinderen die zijn jeugd overleefde. Zelf stierf hij op vijfjarige leeftijd bijna aan de pokken waardoor hij zo’n pokdalig gezicht overhield. Zijn vader had hem ook verwond aan zijn linker arm waardoor hij die nooit goed had kunnen gebruiken. Zijn jeugd was het begin van de hardheid die hij later zelf ook zou gaan gebruiken. Hij moest van zijn moeder verplicht studeren voor priester. Dat deed hij op het Grieks-orthodoxe klooster genaamd te Tiflis. Hij werd daar beïnvloed door de revolutionaire ideeën. Later ging hij zich aansluiten bij een ondergrondse sociaal-democratische organisatie. Dat was in het jaar 1898. Hij heeft zijn opleiding voor priester nooit afgemaakt. Stalin was nog aan het zoeken wat hij met zijn leven wilde gaan doen. Later heeft hij besloten zich te verdiepen in het kader van het marxisme.

Toen Stalin voor het eerst iets met het marxisme ging doen was Rusland een arm land. Meer dan de helft van de bevolking was boer. Grotere armoe gaf de marxisten een goede hoop op een grote aanhang.

In 1902 werd Stalin opgepakt door de politie wegens zijn revolutionaire activiteiten. Hij werd naar Siberië gestuurd. Daar is hij weer ontsnapt en gevlucht naar Kaukasus. IN de periode daarna stond hij volledig achter Lenin. Stalin was in deze periode meer bezig met het vluchten voor de politie vanwege zijn overvallen in dienst van de socialistische partij, dan dat hij zich met de organisatie bezig kon houden. Later was hij alsnog opgepakt. In de gevangenis wist hij zich aardig te vermaken. Hij ging zich verdiepen in de marxistische lectuur. Hij slaagde erin om partijlid en organisator te worden.

In 1904 trouwde hij met Yekaterina Svanidze, een eenvoudig boerin. Samen kregen ze een zoon. Hij werd Jakov van Stalin genoemd. Hun relatie heeft maar kort geduurd. Op 10 april 1907 overleed Yekaterina. Ze lied Stalin en haar zoon achter.

Tijdens de revolutie van 1917 werd Stalin een beetje overschaduwd door Lenin en Trotsky, maar hij was nog steeds bezig om in de belangstelling te staan. In dat zelfde jaar werd hij gekozen als lid van het centrale comité van de Bolsjewistische partij. Ondanks deze goede stap van hem kreeg hij weinig spectaculaire dingen achter zijn naam. Stalin was ook redacteur van het partijorgaan. Die partijorgaan heette de Prava. Daarmee gaven ze steun aan Lenin.

In 1919 werd Stalin lid van het Politburo dat 1 van de kernorganisaties van de partij was. Stalin ging zich steeds meer bezighouden met de organisatie van de partij en verkreeg langzaam maar zeker steeds meer macht in de partij. In 1922 kreeg hij het zelfs voor elkaar om secretaris-generaal te worden. Zo zorgde hij voor benoemingen van belangrijke dingen in de Bolsjewistische partij. Deze positie wist Stalin weer zo te gebruiken dat hij zijn eigen macht nog groter kon maken. Heel veel mensen zagen dat gebeuren maar niemand durfden of was er voor in staat om er iets aan te doen.

Tot 1922 was Stalin afhankelijk van de bescherming van Lenin, dat viel in die tijd weg door de slechte gezondheid van Lenin. Voor Stalin kwam dit wel goed uit. IN 1923 zorgde de slechte band tussen Lenin en Stalin tot een volledige breuk. Stalin vond dat helemaal niet erg. Hij zag er juist voordelen in.

In 1925 begon Stalin’s strijd tegen de andere twee leden van de Troika, Kamenev en Zinovjev. Stalin pakte deze strijd hetzelfde aan als hoe hij het had uitgevochten met Trotsky en met hetzelfde succes.

In 1928 was Stalin zo goed als een alleenheerser in de Sovjet-Unie en de partij.

Kortom, Stalin was heel onbeschoft en wilde graag alle macht voor zichzelf. Hij werd een echte alleenheerser waar de meeste mensen niet zo blij mee waren.