Hoe kwamen ze aan de macht?
Hoe kwam Lenin aan zijn macht?
Een lange tijd werd Rusland geregeerd door allerlei Tsaren. Ze deden niet veel voor het land. Ze keken niet veel om naar de leefomstandigheden van de mensen. Dat deden ze alleen voor de rijken burgers.
In 1917 was er veel onrust in het land. De Doema wilde een nieuwe regering maarde Tsaar luisterde niet en bleef nog steeds aan de macht. Het volk kwam in opstand en de soldaten deden muiterijen waardoor tsaar Nicolaas II wel moest aftreden. Dit werd de februarirevolutie genoemd.
Er kwam een voorlopige regering maar Lenin had telkens commentaar op hun.
Op 7 november gebeurde het. De Bolsjewieken bestormden het winterpaleis in Sint Petersburg en de ministers werden gearresteerd. Dit werd de oktoberrevolutie genoemd. Hij werd zo genoemd omdat er in oktober al heel wat voorbereidingen waren geweest voor de staatsgreep van 7 november.
Het doel van Lenin was om Rusland te bevrijden uit de onrechtvaardigheid. Dat wilde hij doen door bijvoorbeeld eigendommen van rijken af te pikken. De plannen van Lenin bevielen goed bij de armen. Rusland bestond vooral uit armen mensen dus dat betekende extra veel steun voor Lenin.
Lenin wilde zijn plannen zo goed mogelijk over laten komen bij de mensen. Hij begon met propaganda’s te maken. In de kranten schreef hij ook een aantal dingen. Hij beloofde onder andere:
- opbouw van een machtsapparaat.
- het veroveren van de macht en die daarna zelf behouden.
- geen mensen meer in de regering die anders dachten als Lenin over zijn plannen.
Dit zijn de belangrijkste drie voorwaarden waarmee Lenin de revolutie van 1917 mee inging. Deze drie dingen werden de bekende April-stellingen genoemd.
Hoe kwam Stalin aan zijn macht?
Sinds 1901 tot 1917 leefde Stalin een leven van een beroepsrevolutionair. Hij deed illegalen dingen, gebruikte schuilnamen/adressen, werd achtervolgd, gearresteerd en zelfs verbannen.
In maar 1917 kreeg Stalin een belangrijke taak bij de Bolsjewiki. Hij werkte toen als journalist en bestuurder in de kring van Bolsjewiki.
In 1919 werd Stalin één van de leden van het pas opgerichte Politbureau. Dat was het dagelijkse bestuur van de partij. In 1922 werd hij zelfs benoemd tot secretaris-generaal van de partij. Hij benutte deze positie alleen maar om zijn positie in de partij te versterken. Dat deed hij omdat hij wilde voorkomen dat zijn concurrent Trotski aan de macht zou komen. Dat dacht hij omdat hij en Trotski al jarenlang discussies hadden over wie Lenin zou opvolgen als hij dood zou gaan.
Toen Lenin kwam te overlijden moesten de leden van het Politbureau bepalen wie Lenin zou mogen opvolgen. Uiteindelijk heeft Stalin deze strijd gewonnen. Dat is allemaal niet gemakkelijk gegaan. In die tijd had de regering twee groepjes gevormd. De ene groep vond dat de regering Lenin’s Nieuwe Economische Politiek (NEP) voor tenmiste twintig jaar moest voorzetten. Ze dachten dat ze hiermee de boeren konden stimuleren. Ze dachten dat de boeren dan meer voedsel zouden verbouwen en er dus meer winst was. De andere groep was zwaar tegen de NEP. Zij vonden dat de Sovjet-Unie zo snel mogelijk geïndustrialiseerd moest worden. Ze vonden dat er een aantal dingen veranderd moesten worden, er moesten onder andere nieuwe fabrieken worden gebouwd. Ze zouden deze plannen betalen met de belasting die de boeren moesten betalen.
Trotski was niet zo geliefd bij de leden van het Politbureau. Er waren ook telkens ruzie’s tussen Stalin en Trotski. Stalin won elke keer waardoor hij een steeds sterkere positie kreeg. Hij heeft uiteindelijk de strijd gewonnen. Hij werd de opvolger van Lenin.